Tidligere Prosjekter

Høsten 2021 - Robot Challenge

Vi har hatt robotstyring på "First Lego Leauge*" challenge bord. Det var "nye" (for oss) oppgavebord med byplanlegging som tema. Oppstart var 26.august og de påmeldte møttes annen hver uke (bortsett fra høstferien) frem til starten av desember. Deltakerne jobbet i faste grupper på 2 og 3 deltakere. 5 grupper i alt.

I desember avsluttet vi med en internturnering - i all vennskapelighet! Avslutningen ble avholdt ved å gi gruppene litt tid til forberedelser før vi startet konkurransen i robotkjøring med innledende runder, bronsefinale og finale. Premier fikk vi fra blant annet Kjesken Kiosk på Tangvall, kvernstien.no og MHWirth. Det var god stemning, engasjement og lagånd underveis!

Vinter/vår 2021 - Robotstyring med Lego Mindstorms

I dette prosjektet har vi programmert roboter i Lego sitt eget utviklingsverktøy og i Visual Studio Code og MicroPython. Vi har brukt fargesensor, avstands-sensor og gyro i tillegg til motorer for å styre robotene. Planlegging og dokumentering av kode er en gjennomgående del av undervisningen på kodeklubben.

Vi har forsøkt å forankre oppgaver og undervisning til å inkludere noen av FN's bærekraftsmål.

Kildesortering

Vi har fokusert på å gjøre oppgavene samfunnsrelatert og hva er vel bedre enn å se på en maskin for kildesortering? Vi har tatt utgangspunkt i sorteringsmaskinen til Haraldrudanlegget (som er verdens største optiske sorteringsanlegg). Vi har plukket ut den delen av anlegges som sorterer avfall basert på optisk lesing av farge. Dette har vi gjenskapt i en Lego-robot som kan programmeres til å fungerer på samme måte.


Challenge Bord

Vi har også hatt robotstyring på "First Lego Leauge* " Challenge bord. Vi har brukt 3 bord med 2018 utgaven (Into Orbit) hvor vi har programmert robotene til å utføre oppgaver og oppdrag.

Den eldste gruppen kodet robotene i MicroPython. Den yngste gruppen brukte Lego sitt eget verktøy til å programmere med.


Vinter/Høst 2020 - IoT Trådløs Værstasjon

Januar 2020 startet vi med IoT - Internet of Things (eller på norsk: "Tingenes Internet").


Vi satt sammen vårt eget IoT utviklings-sett for å lage “Trådløs vær-stasjon med innebygd Webserver”. Med egenprodusert kursmateriell, oppgaver og utstyrspakke kunne deltakere fra 6.klasse til og med 10.klasse kunne lære om mikrokontrollere og elektriske kretser som dioder, motstand, sensorer og programmering.

Målet var at alle skulle komme igjennom å sitte igjen med hver sin fungerende vær-stasjon.


Det startet helt enkelt med å skru av og på en lys-diode. Så lese en knapp. Til slutt hadde vi koblet diode, knapp, temperatur- og relativ luftfuktighet- sensor, display og lys-sensor til kontrolleren.

Alle måledata ble vist på displayet.

Til slutt programmerte vi en web-server på kontrolleren og da enheten var ferdig kunne man koble seg til kontrolleren via mobiltelefon/pad/pc for å lese av alle verdier via en nettside som lå på kontrolleren.

All programmering er gjort i C++ (i verktøyet Arduino IDE).

Deltakerne har gjennom kurset lært om programmering i C++ og litt om HTML, de har lært om elektriske kretser og mikrokontrollere og de har lært om IoT.


Kurset gikk over 8 kvelder av 2,5t. (Opprinnelig var planen å gjennomføre kurset i løpet av våren, men grunnet Covid ble det nødvendig å strekke kurset til å vare ut høsten.)

Alle deltakerne som fullførte kurset endte opp med en fungerende vær-stasjon.

Værstasjonen

Utviklings-sett

Høsten 2019 - Spillprogrammering i Scratch

Scratch er et gratis visuelt programmeringsspråk, som kan bli brukt av elever, studenter, interesserte, lærere og foreldre for lett å lære å skape spill, animasjoner og andre programmer. Scratch er designet og vedlikeholdt av "the Lifelong Kindergarten group" på "the MIT Media Lab".Målet med Scratch er å bruke det som et trinn mot en mer avansert programmeringsverden. (wikipedia https://no.wikipedia.org/wiki/Scratch)

I løpet av 6 kvelder (av 2,5t) har vi laget 5 spill med Scratch. Kurset er egenutviklet og tilpasset barn/ungdom i alderen 6.-10. klasse.

De 5 spillene vi lagde kalte vi:

  1. Sulten dinosaur

  2. Treasure Island

  3. Labyrint

  4. Bilspill

  5. Lunar Lander


Det har blitt fokusert på oppgaver som gir brukeren erfaring med program-løkker, boolske tester, meldinger, bruk av koordinater og matematikk (av varierende vanskelighetsgrad).


Høsten 2020

Høsten 2020 kjørte vi et todagers weekend-kurs (5t lørdag og søndag) hvor vi gjorde de fire siste oppgavene på to dager. Dette kommer vi til å gjenta på nytt senere.

Labyrint-spill

Lunar-Lander

Annet

I tillegg til kode-prosjektene har vi arrangert, og vært med på å arrangere flere LAN for deltakerne og andre datainteresserte:

  • Kodeklubb-Night - LAN med programmeringsoppgave og konkurranser

  • Kodeklubb LAN - LAN med spill, pizza og sosialt samvær

  • Søgnelan - Bidro med rigging og nattevakt, egen teknologi-stand med flere roboter og hjemmelaget arkademaskin

  • Fiskelan - LAN for inviterte i SPEO (en av våre sponsorer) sine lokaler på Fiskebrygga i Kristiansand